Prepustite se našem tIMU

Trudnice i mame

Ponuda vježbi i masaža za trudnice

Nudimo program vježbi za trudnice koje su svojim intenzitetom, trajanjem i učestalošću u potpunosti prilagođene individualnim potrebama. Vježbe su namijenjene trudnicama dobrog općeg zdravstvenog stanja (poželjno je da trudnica sa sobom ponese i odobrenje ginekologa). Vježbe se provode individualno ili u grupama pod stručnim nadzorom certificiranih voditelja, bacc. physioth. Vrste vježbi uključuju vježbe za razvijanje i održavanje dobre kondicije. Sastoje se od aktivnosti za poboljšanje kardiorespiratornog (aerobne) i koštano-mišićnog (vježbe s otporom) statusa. Potom vježbe za održavanje posture tijela, vježbe mišića zdjeličnog dna, trening trbušnih mišića, vježbe istezanja, vježbe snage, aerobne vježbe, vježbe za poboljšanje cirkulacije te provodimo tehnike relaksacije.

aerobne vježbe

aerobne vježbe

Prilikom izvođenja aerobnih vježbi aktiviraju se velike skupine mišića u kontinuiranom ritmičnom obliku.

Cilj aerobnih vježbi u trudnoći je povećanje pulsa, veća potrošnja kisika, povećanje tonusa mišića i održavanje i/ili povećanje učinkovitosti respiratornog i krvožilnog sustava.

U Centru Medivia, u sklopu prenatalnih i postnatalnih treninga naše trudnice, ovisno o kondiciskoj spremi najčešće odabiru ples, aerobik i hodanje kao aerobnu aktivnost.

vježbe snage i istezanja

VJEŽBE SNAGE I ISTEZANJA

Trening snage je vrsta fizičke aktivnosti kojom koristeći otpor ili vlastitu tijela pobuđujemo mišićnu kontrakciju i tako gradimo snagu, anaerobnu izdržljivost i veličinu mišića. Primjenjuje se u prvom i drugom tromjesečju uz naglasak na posturalne mišiće i mišiće gornjih ekstremiteta. 

Vježbe fleksibilnosti (istezanja)

Aktivno se provode 10-15 minuta na kraju svakog treninga, kako bi smo tijelo opustili nakon provođenih aktivnosti. Kod naših trudnica, ne potičemo pretjerano istezanje, posebice u zadnjem tromjesečju. Razlog tome je povećana elastičnost vezivnog tkiva koja može dovesti do nestabilnosti u zglobovima i narušiti balans prilikom progresije trudnoće.

Slika_3

VJEŽBE ZA MIŠIĆE ZDJELIČNOG DNA I TRBUŠNIH MIŠIĆA

Fokus u programima vježbanja za trudnice su upravo mišići zdjelice i abdomena. Osvještavanje aktivacije i relaksacije mišića tog područja doprinosi aktivnom sudjelovanju u prirodnom porodu, boljim seksualnim odnosima tijekom i nakon trudnoće, smanjenju inkontinencije te povećava samopouzdanje svake žene.

 

postura

Pravilno držanje tijela

Posturu gradimo kroz aktivaciju naših mišića. Svakodnevne aktivnosti koje obavljamo su glavni oblikovači naše posture. Neaktivnost posturalnih mišića dovodi do nesrazmjerne aktivacije i relaksacije ostalih mišića u našem tijelu što rezultira vizualnom promjenom skladne i lijepe figure tijela. Pod pravilnim držanjem tijela, podrazumijeva se pozicija tijela u kojoj ono može izvoditi najbolju i najefektivniju aktivnost.

vježbe za poboljšanje cirkulacije

Vježbe za poboljšanje cirkulacije

U kasnijim fazama trudnoće, nakupljanje vode u tijelu normalna je i prirodna pojava.  No zadržavanje vode može biti pokazatelj smanjenog protoka cirkulacije u određenom segmentu tijela. Vježbe za poboljšanje cirkulacije usmjerene su na pokrete u zglobovima i pozicije tijela koje omogućuju najlakše i najbrže proticanje limfe kroz ekstremitet i njihovu prirodnu drenažu

 

Slika_1

Postnatalni treninzi

Nakon poroda vježbanjem utječemo  na redukciju potkožnog masnog tkiva te nepotrebno
nakupljenih kilograma tijekom trudnoće. Također vraćamo tijelu prvotni opseg pokreta u svim zglobnim strukturama, kao što su mišići lumbalnog dijela kralježnice. Intenzitet i dužina trajanja treninga postepeno se povećavaju, a najvažniji je upravo kontinuitet istih s naglaskom na rješavanje problema bolnih dijelova tijela, povećanje aerobnih kapaciteta, mišićne izdržljivosti te fleksibilnosti.

Zato i sama briga oko djeteta postaje lakša, energija je veća, nestaje osjećaj da ste stalno umorni i dolazi do cjelokupnog procesa ubrzavanja u organizmu.. Čak i ako nam tjelesna aktivnost nije bila, prije ili tokom trudnoće, naša radna navika tijelo će brzo prepoznati i prihvatiti pozitivne učinke.

RELAKSACIJSKE VJEŽBE I TEHNIKE DISANJA

U trudnoći se stres dodatno stvara zbog velikih promjena u tijelu žene i svega što trudnoća nosi, a i porod je najveći stresor stoga se tijekom trudnoće i za vrijeme poroda primjenjuju tehnike relaksacije kojima se relaksira duh i tijelo, preuzima kontrola nad tijelom i umanjuje strah od trudnoće i poroda.

Osnovne aktivnosti trudnice razlikuju se kod žena ovisno o indikacijama i kontraindikacijama za izvođenjem određene aktivnosti. Svaka aktivnost mora biti odobrena od strane ginekologa i izvršena u dogovoru s fizioterapeutom kako bi se izbjegle komplikacije. Aktivnosti svakodnevnog života koje se odvijaju kod trudnica događaju se u sjedećem položaju ili ležećem, te u izvršavanju transfera. Trudnice koje su vježbale prije trudnoće mogu uz odobrenje liječnika nastaviti s vježbanjem i u trudnoći. Potrebno je da fizioterapeut objasni trudnici program vježbi ovisno o tromjesečju u kojem se nalazi. Kroz tromjesečja radi se i na smanjenju stresa, koji je u današnje vrijeme jedan od najvećih neprijatelja zdravlja u čovjeka.

Trudnoća je razdoblje velikih fizičkih i psihičkih promjena koje je potrebno poznavati u svrhu pravilnog izvođenja vježbi i mogućnosti tehnika relaksacije. Fizioterapeutova dužnost je približiti i objasniti trudnici sve vezano za trudnoću kako bi se stvorili sigurni uvjeti za nju i dijete, a samim time i poboljšali rezultati u radu fizioterapeuta s trudnicom na unaprjeđenju i vježbanju tehnika relaksacije bez straha trudnice od fizičke aktivnosti. Dobrim razumijevanjem onoga što im je preporučeno činiti za vrijeme svakodnevnih aktivnosti svakako im povećava želju i savjesnost za pripremu za porod te se na taj način umanjuje strah.

Recenzije klijenata

naši zadovoljni klijenti

T.D

Prezadovoljna sam sa tretmanima čišćenja lica i pedikure 🙂 preporuke svima! lice je preporođeno, stopala obnovljena. Osoblje je ljubazno, ambijent ugodan i dobit ćete iznimno vrijedne savjete za njegu kože..

OŽUJAK 2022

S.B

Osoblje je ljubazno i stručno. Za vrijeme tretmana cijelo vrijeme objašnjavaju postupke i zbog čega se radi određeni postupak. Konkretno sam radila čišćenje lica i pedikuru te sam više nego zadovoljna.❤

OŽUJAK 2022

M.J.B

Od ulaska u zgradu pravo oduševljene, prate se sve epidemiološke mjere! Ljubazna dIjelatnica ba pedikuri, također na masaži,sve objasne i bilo mi je prekrasno! Preporučam svima i vidimo se opet !

OŽUJAK 2022

Posjeti nas...

Podijelite svoje iskustvo

Voljeli bismo čuti što mislite o našoj usluzi!

opustiti se...pomladiti...